KARAKTERISTIKAT GJEOGRAFIKE


 

Kosova është e vendosur në zemrën e Evropës juglindore përafërsisht në mes të 42o dhe 44o paraleleve të hemisferës veriore dhe në mes të 20o dhe 22o meridianëve.

 

E vendosur në qendër të Gadishullit Ballkanik, Kosova ndan kufijtë me Serbinë në veri dhe jug, Maqedonia (ish RJM) në jug, Shqipëria në jugperëndim dhe Mali i Zi në veriperëndim.

Sipërfaqja e Kosovës është 10,908 km² përafërsisht sa një e treta e Belgjikës dhe kryeqyteti i saj është Prishtina.

Vendndodhja strategjike e Kosovës ka një numër shtesë të magjistraleve që e lidhin vendin me fqinjët e saj dhe me pjesën tjetër të Evropës si dhe qasje në portet më të mëdha në brigjet e Adriatikut dhe Detit të Zi.

 
MAGJISTRALET KRYESORE JANË:
 
Magjistralja e bregdetit të Malit të Zi (jugperëndim)
Kjo magjistrale ofron qasje të drejtpërdrejt në bregdetin e Malit të Zi.
 
Magjistralja Besianë – Podujevë (veri)
E lidhë Kosovën veriore me Serbinë.
 
Magjistralja Gjilan – Bujanovc/Serbia (lindje)
E lidhë Kosovën lindore me Serbinë.
 
Magjistralja Prishtinë – Shkup/Maqedonia (jug-juglindje)
E lidhë Kosovën qendrore dhe juglindore me Maqedoninë.
 
Autostrada:

Autostrada (Ibrahim Rugova) Prishtinë – Tiranë/Shqipëri

 
Distanca e Udhëtimit nga Prishtina te disa Qendra Rajonale (km)
 Qyteti
 km

Shkup

  86

Sofje 

279

Selanik

312

Tirana

270

Beogradi

355

Durësi

250

Sarajevë

390

Bari

570

Zagreb

741

Budapest

747